Karrieremuligheder
Mange har et romantisk billede af snedkeren i sit værksted med en høvl. Det er bare ofte andre værktøjer, snedkeren anvender i dag for at udføre den gennemarbejdede kvalitet, som vi altid har stået for i Danmark. Udover det romantiske billede forbinder mange en snedker med en møbelsnedker. Men snedkerfaget er betydelig bredere, og rummer mange forskellige karrieremuligheder. Danske snedkere leverer noget af det ypperste inden for byggeri, møbel og indretning både nationalt og internationalt.
Snedkerfaget bygger på mange års stolte traditioner for godt håndværk, og snedkerne anvender i dag det nyeste indenfor teknologi for at kunne levere kvalitetshåndværk. Som en af vores dygtige snedkerfaglærere Rasmus Holten fra Aarhus udtaler, ”så er CNC-delen (de computerstyrede maskiner) det nye kreative designvenlige værktøj. Her kan ting lade sig gøre, som tidligere var utænkelige for en snedker at udføre. Så samarbejdet mellem dygtige snedkere med forstand på CNC, og landets dygtige arkitekter, designere, ingeniører mm., bliver fremadrettet et stærkt bud på nye produkter. Både når det gælder byggeri og møbelklassikere”.
Når du vælger snedkerfaget kan du uddanne dig inden for tre forskellige uddannelser:
Talentspor – EUX og international praktikuddannelse
Uanset hvilken af de tre uddannelser du vælger, kan du tage uddannelsen på talentsporet, hvor flere fag løftes til højere niveauer – eller som EUX, hvor du kombinerer din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen – eller som international snedker, hvor en del af din praktikuddannelse foregår i udlandet.
Mulighed for at arbejde inden for tre brancher
Som uddannet inden for én af de tre snedkeruddannelser har du mulighed for at arbejde i flere forskellige brancher – Byggebranchen, Møbel- og inventarbranchen og Dør- og vinduesbranchen.
Det er lettest at finde praktikplads som maskinsnedker, og allersværest at finde praktikplads som møbelsnedker. For bygningssnedkernes vedkommende er der god gang i byggeriet, og derfor er det heller ikke så svært at finde en praktikplads.
Maskinsnedkeruddannelsen er en af vores mest alsidige snedkeruddannelser. Her lærer man både at operere stationære maskiner og arbejde med håndværktøj, men eleverne lærer samtidigt at anvende den nyeste teknologi, CNC-programmering og robotteknologi. Derfor er der stor efterspørgsel på maskinsnedkere bl.a. fordi de er specialister i at anvende de computerstyrede maskiner, som både små snedkerier og store højteknologiske virksomheder anvender i dag.
Som maskinsnedker er der derfor mulighed for at arbejde i alle tre brancher. Du kan arbejde i virksomheder der fremstiller døre og vinduer, køkkener og andre plademøbler. Og du kan arbejde i store og små virksomheder der udfører alle former for møbler lige fra de billigste til de dyre arkitekttegnede designermøbler. Endelig er der de mindre snedkerier der specialfremstiller inventaropgaver eller specielle bygningsdele.
Bygningssnedkeren arbejder traditionelt i byggebranchen, hvor arbejdet foregår både ude hos kunden og på værkstedet. På værkstedet fremstilles de dele, som bygningssnedkeren efterfølgende tager ud og tilpasser og monterer hos kunden. Det er bygningssnedkeren der udfører det fine arbejde.
Som bygningssnedker kan du arbejde med alt fra restaurering af bygninger, ombygning, nybygning og specialfremstillig af bygningsdele og inventar. Der er både små, mellemstore og store virksomheder i byggebranchen.
Møbelsnedkeren arbejder først og fremmest i møbel- og inventarbranchen. Det kan være i alt fra højteknologiske virksomheder, mellemstore virksomheder og helt små snedkerværksteder. I de små snedkerier arbejder du som møbelsnedkeren også med maskinarbejdet, men ellers arbejder du som møbelsnedker først og fremmest med pudsning, samling og overfladebehandling af alle former for møbler lige fra plademøbler såsom køkkener og andet inventar til kontormøbler og billige dagligdags møbler til hjemmet til de dyre arkitekttegnede designermøbler.

Videreuddannelse
Der er mange muligheder for at videreuddanne dig som uddannet bygningssnedker, maskinsnedker eller møbelsnedker. Du kan tage efteruddannelseskurser, hvis du ønsker at dygtiggøre dig yderligere inden for dit eget område eller inden for en af de andre snedkeruddannelser, se mulighederne på www.amukurs.dk.
Med en erhvervsuddannelse inden for snedkerområdet har du umiddelbart mulighed for at gå videre på en af de mange teknologuddannelser, såsom; Produktionsteknolog, Bygningskonstruktør, Energiteknolog, Designteknolog og Automationsteknolog.
Med EUX eller gymnasiale suppleringsfag kan du læse videre til arkitekt, ingeniør eller designer.