En branche der har brug for faglærte med kompetencer inden for CNC maskiner

 

Møbler og inventar fremstilles på både store højteknologiske virksomheder, mellemstore virksomheder og helt små snedkerværksteder. Ud over at der findes mange forskellige virksomhedstyper fremstilles der også en mangfoldighed af produkter.

 

Inventar kan være plademøbler såsom køkkener, skabe, butiksinventar mm. mens møbler kan være alt fra spiseborde, sofaborde, skriveborde, reoler, forskellige siddemøbler såsom stole, sofaer & daybeds herunder polstrede møbler. Der er en stor eksport, og stigende efterspørgsel efter dyre arkitekttegnede designermøbler.

Generelt foregår fremstillingen af møbler og inventar først og fremmest på specialmaskiner og CNC maskiner, der bearbejder træ og pladematerialet, skærer, høvler, fræser og borer mm. Efterfølgende bliver møbler og inventaret pudset, overfladebehandlet, beslået og samlet tilsidst.

Vilkårene i produktionen har ændret sig, og der er et øget behov for ansatte med en endnu højere erhvervsfaglig kompetence især i forhold til brug af CNC (computerstyrede) maskiner. Automatiseringsgraden og brugen af robotter i branchen er stigende, for at øge produktiviteten. Branchen investerer i maskiner, og i dag kan det betale sig for selv små snedkerier at investere i CNC maskiner.

 

Jeg brænder rigtig meget for mit fag og min uddannelse. Noget af det jeg elsker allermest med mit arbejde, er at se et møbel komme til live, gennem de mange processer, det gennemgår.

 

— Jule, Møbelsnedker

Der er tre uddannelser indenfor træ, som sigter mod at arbejde i møbel og inventarbranchen:

Den to-årige uddannelse til ”produktionsassistent møbler”, som har fokus på de processer, som foregår ved maskiner. Uddannelsen giver kompetencer til den første del af maskinsnedkeruddannelsen.

Maskinsnedkeruddannelsen og møbelsnedkeruddannelsen (3-4 år) giver begge kompetencer inden for 3D tegning, programmering, brug af maskiner, design, produktionsplanlægning, produktudvikling og kvalitetsstyring. Og selvfølgelig også et solidt kendskab til materialer, værktøjer og bearbejdningsformer.

Maskinsnedkeruddannelsen har stort fokus på programmering af CNC-maskiner og robotter og planlægning, styring og optimering af processen i en produktion. Mens møbelsnedkeruddannelsens har større fokus på samling og overfladebehandling af møbler og inventar.

play Se filmen