Danmark har en lang tradition for at bygge orgler, og Kirkeministeriet har hidtil sørget for, at der i næsten alle kirker findes et rigtigt orgel og ikke blot en elektronisk efterligning.
Et orgel er ikke kun et musikinstrument med en flot brusende lyd. Det er også et mesterværk af håndværksmæssige og tekniske finesser. Du lærer den svære kunst at bygge et orgel. Arbejdet består i første omgang i at tegne og lave beregninger. Når der opføres nye kirker, fremstiller orgelbyggervirksomheden det nye orgel, så det passer til kirkerummets størrelse og akustik og der arbejdes tæt sammen med en arkitekt, før orgelbyggeriet går i gang. Orgelbyggererhvervet er et lille erhverv med få, men værdsatte virksomheder.
Orgelbyggeren bruger en del tid på at vedligeholde og stemme orgler i kirkerne og i de få koncertsale, hvor der er orgler. Nogle orgelbyggere får opgaver i udlandet. Derfor lærer du også om forskellige landes orgelmusik og traditioner
Som orgelbygger kan du være med til at fremstille delene til et orgel på et værksted. Du kan også arbejde ude med samling og opsætning af orgler, løbende eftersyn og stemning af orgler. På værkstedet kan du opstille og anvende stationære maskiner. Du anvender el-håndværktøj og værktøj, pudser, samler og overfladebehandler produkterne. Du kommer også til at arbejde med kvalitetssikring. Du taler med kunder og planlægger arbejdsopgaver i forbindelse opsætning og eftersyn af orgler.
Du kan få ansættelse i et orgelbyggeri eller hos små og store møbelproducerende virksomheder og inventarvirksomheder. Du kan også vælge at blive selvstændig med egen virksomhed.
Orgelbyggeruddannelsen er et godt udgangspunkt, hvis du senere vil videreuddanne dig til f.eks produktionsteknolog, designteknolog, bygningskonstruktør og energiteknolog.
Med gymnasiale suppleringsfag eller en EUX får du adgang til en videregående uddannelse som arkitekt, designer eller ingeniør.